Nieuws

ETV.nl heet voortaan Oefenen.nl

Basic RGBETV.nl kondigde op het ‘Festival van het Leren 2016’ in Breda aan verder te gaan onder de naam Oefenen.nl. De naamsverandering van de stichting gaat gepaard met een compleet nieuwe huisstijl en een helder merkverhaal. De pay-off We leren altijd blijft omdat ook het doel van de organisatie gelijk blijft: mensen helpen bij het leren van basisvaardigheden.

Samenwerking COA en Bibliotheek Grave met de Taalkit DUTCH


Radio-interview met Ina den Hollander (CINOP)


Radio-interview met Ben Vaske (Oefenen.nl)

Interview met Ben Vaske voor het programma Aan Tafel van de Reformatorische Omroep.
Luister hier naar het interview (Start op 1:25:42)


Taaltraining voorziet in behoefte vluchtelingen

Afgelopen week is 10.000e code verstrekt die toegang biedt tot (het online deel) van de Taalkit DUTCH. Met dit gratis taalpakket kunnen vluchtelingen de eerste beginselen van de Nederlandse taal leren, zowel online als offline. Daarmee is de Taalkit DUTCH een gevestigd maatschappelijke initiatief voor niet-statushouders op het gebied van taal.

“De cijfers onderstrepen nog maar eens dat het leren van de taal echt voorziet in een behoefte bij deze doelgroep. En dat binnen 3 maanden na de lancering. Met de uitgereikte inlogcodes hebben we al veel vluchtelingen op weg geholpen. Ook met het papieren materiaal kunnen ze meteen aan de slag”, aldus Ina den Hollander namens onderwijskundig adviesbureau en mede-initiatiefnemer CINOP.

Niets voor niets is de belofte van de Taalkit ‘Taal leren vanaf dag één’. Wat dat betreft spreekt het recente SCP rapport ‘Geen tijd verliezen’ boekdelen. Benut de tijd in de opvang en begin zo vroeg mogelijk met Nederlands. Dat voorkomt achterstanden en latere uitkeringen, zo luidt het credo.

“Natuurlijk moet je eerst een product hebben waarmee vluchtelingen op een fatsoenlijke manier kunnen beginnen met de taal. Gewoon de eerste woorden en alledaagse zaken. Maar wat je ook nodig hebt zijn mensen die hun nek willen uitsteken. Bijvoorbeeld in Hilversum bij Crailo, waar de opvanglocatie, vrijwilligers en de bibliotheek samen een pilot hebben gedraaid met de Taalkit”, aldus Ben Vaske van mede-initiatiefnemer en educatieve multimediaontwikkelaar ETV.nl.

Vanaf het moment dat ook partijen als de Koninklijk Bibliotheek (KB) en vrijwilligerskoepel Het Begint met Taal zich landelijk aansluiten bij het Taalkit initiatief is de bal aan het rollen gegaan. Zo verstrekt de KB verstrekt de inlogcodes voor het online deel op Oefenen.nl aan bibliotheken in heel Nederland.

Minister Asscher maakte op 12 maart jl. in EenVandaag bekend dat in de komende weken 450 (taal)vrijwilligers worden getraind om asielzoekers Nederlands te gaan geven in asielzoekerscentra. Immers niet elke vrijwilliger kan zo maar taalles geven. Uit de pilot met de Taalkit DUTCH in Hilversum blijkt dat het beste resultaat wordt gehaald als vrijwilligers worden begeleid door een professionele docent.

Initiatiefnemers CINOP en ETV.nl zijn inmiddels bezig met het verbeteren van de eerste versie om de kinderziektes uit het materiaal te halen en het pakket uit te breiden. Het doel blijft hetzelfde: vluchtelingen een opstapje bieden om de taal te leren. Want niets doen is voor alle betrokken organisaties geen optie.


Asscher: Training voor taalvrijwilligers asielzoekers

14 maart 2016

”Er worden vanaf aanstaande maandag 450 vrijwilligers getraind om asielzoekers Nederlandse les te gaan geven in asielzoekerscentra”. Dit maakte minister Lodewijk Asscher bekend in EenVandaag op 12 maart 2016. 

Naam afbeeldingHet betreft een vraag van het Ministerie van SZW aan CINOP en ETV.nl om (taal)vrijwilligers in heel Nederland te trainen in (ondermeer) het gebruik van de Taalkit DUTCH. Vrijwilligers worden onder meer benaderd via de netwerken van bibliotheken en via de stichting ‘Het Begint met Taal.’

Haast
De vrijwilligers krijgen didactische tips en informatie over hoe er met de verschillende taalonderwijsmethodes gewerkt kan worden, en welke methodes voor welke taalniveaus geschikt zijn. “We hebben haast, we hebben er allemaal belang bij dat vluchtelingen goed integreren. Daarom willen we de wachttijd in asielzoekers centra gebruiken,” aldus minister Asscher in EenVandaag.

Asielzoekers die nog in de asielprocedure zitten krijgen geen Nederlandse les aangeboden van de overheid, omdat nog niet duidelijk is of de persoon ook echt in Nederland mag blijven. Daardoor kunnen asielzoekers alleen de taal leren als vrijwilligers hen dat aanbieden.

Screenen
Om de wachttijd in de azc’s ,die wel tot twee jaar kan duren, nog beter te benutten kondigde Asscher ook aan dat er mobiele teams komen om statushouders te screenen met de vragen: wat deed je in je thuisland, en waar ben je geschikt voor? “We willen niet een nieuw integratieprobleem creëren, en daarom is het van belang dat mensen snel de taal leren en snel aan het werk komen. Dat willen we zo bespoedigen,” aldus de minister.

Bron: http://binnenland.eenvandaag.nl


NOS Radio 1 journaal over Taalkit DUTCH

Op 18 december 2015 ontvingen in Hilversum de eerste vluchtelingen toegang tot de Taalkit DUTCH. Dit is (gratis) taalpakket om eerste beginselen van de Nederlandse taal te leren. Namens CINOP Advies was Ina den Hollander aanwezig bij de lancering. Luister hier naar het verslag en interview met Ina den Hollander op NOS Radio 1.


Vluchtelingen nemen eerste Taalkit DUTCH in ontvangst

Op 18 december 2015 ontvingen op het Stadhuis in Hilversum de eerste vluchtelingen en hun begeleiders toegang tot de Taalkit DUTCH. Dit is een speciaal voor de doelgroep ontwikkeld (gratis) taalpakket om eerste beginselen van de Nederlandse taal te leren. Komende weken wordt in samenwerking met de Bibliotheek Hilversum een pilot uitgevoerd op de noodopvang Crailo.

SP wethouder Arjo Klamer overhandigde, samen met initiatiefnemers CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl met ondersteuning van de Koninklijke Bibliotheek, symbolisch de eerste handleiding en inlogcodes om te kunnen beginnen met leren. Met de overhandiging start de pilot en is het startschot gegeven voor de uitrol naar andere opvangcentra en bibliotheken in het land.

Met de Taalkit DUTCH kunnen vluchtelingen vanaf dag één, samen met hun begeleiders, op een gestructureerde manier de eerste beginselen van de Nederlandse taal leren. Online én offline. Door bestaande en nieuw ontwikkelde leermiddelen en oefeningen (zoals werkbladen, taalkaarten, beeldwoordenboeken, liedjes, video’s, apps en spelletjes). Voor vrijwilligers en begeleiders is er een handleiding en training hoe het pakket te gebruiken en vluchtelingen te begeleiden.

De Taalkit DUTCH is een maatschappelijk initiatief van CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek, ProBiblio, Cubiss, Taal aan Zet, Ministerie van SZW en Idee aan Zee, Emmia, Enzodus, Mevrouw van Mulken, Taal & Educatie/Fouke Jansen en Knup Fuhri Snethlage.

Bekijk hier het videopersbericht van de lancering:

Gratis accounts aanvragen voor bibliotheken